Peilbesluiten

In een peilbesluit legt het waterschap de waterpeilen vast van een begrensd gebied, vaak één of meerdere polders. Het waterschap is wettelijk verplicht voor het oppervlaktewater een peilbesluit op te stellen. En het heeft de inspanningsverplichting om dit peil te handhaven.

Waterpeil en het gebruik

Bij het opstellen van een peilbesluit staan de gebruiksfuncties van een gebied centraal. Aan deze gebruiksfuncties hangen verschillende eisen (of belangen) voor de ideale hoogte van het waterpeil en peilbeheer. Denk aan bijvoorbeeld landbouw, natuur, recreatie en bebouwing. Voor de landbouw is vaak een laag waterpeil in de winter wenselijk, omdat de bodem stevig moet zijn voor machines en vee in het voorjaar. Natuur heeft vaak meer baat bij een hoog en natuurlijk fluctuerend waterpeil, zodat er meer water beschikbaar is en er vegetatiezones ontstaan.

De gebruiksfuncties zijn vastgelegd in het Provinciaal Waterplan. In de Beleidsnota Peilbeheer 2029 staat vastgesteld wat de optimale peilen zijn voor verschillende gebruiksfuncties. Zo is voor alle partijen duidelijk hoe we een peilbesluit nemen.

Onderdelen van een peilbesluit

Een peilbesluit bestaat uit:

  • een besluit over de te handhaven peilen,
  • een kaart waarop de begrenzing van het gebied is aangegeven
  • en een toelichting op het besluit.

In de toelichting staat onder andere informatie over de ligging van het gebied, de actuele gebruiksfuncties, maar ook de hoogteligging, de bodemsoorten en de waterhuishoudkundige situatie. Daarnaast is in de toelichting de afweging van de verschillende belangen beschreven, die heeft geleid tot het besluit.

Informeren van belanghebbenden

Bij het opstellen van een peilbesluit worden belanghebbenden tijdens gebiedsavonden geïnformeerd en betrokken bij de plannen voor een nieuwe peilbesluit. Vaak vormt een peilbesluit onderdeel van een gebiedsplan.

Inzage, zienswijzen en goedkeuring

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden stelt het ontwerp peilbesluit vast en legt het ter inzage voor een periode van zes weken. In deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze kenbaar maken. Het waterschap is verplicht te reageren op een zienswijze. Het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden stelt, rekening houdend met de ingekomen zienswijzen, het peilbesluit vast. Tegen het vaststellen van een peilbesluit kan beroep aangetekend worden bij de Arrondissementsrechtbank.


Beleidsnota peilbeheer

Bij het opstellen van peilbesluiten gebruikt het waterschap de beleidsnota peilbeheer (vastgesteld in 2019). In deze beleidsnota is onder meer vastgelegd welke afwegingen het waterschap maakt om tot een nieuw peilbesluit te komen. Daarnaast bevat de Beleidsnota Peilbeheer ook een toelichting op de verschillende vormen van peilbeheer.

Waterpeilen en peilbesluiten op kaart

peilbesluiten_kaart
Door op deze kaart van het gebied te klikken, wordt u doorgestuurd naar de kaart met de peilbesluiten en waterpeilen.

Gebiedsplannen en peilbesluiten

In een gebiedsplan beschrijft het waterschap de richtlijnen voor het waterbeheer in een bepaald gebied, onder andere over peilbeheer.
Meer informatie over de actuele gebiedsplannen.